Stress van het UWV

Ooit was ik schilder van beroep. Tot ik op een dag vast liep in mijn hoofd en er volgde een crisis opname en jarenlange behandeling bij het Ggz.

Na de ziektewet volgde dan ook de afkeuring van het UWV. Dat was toen ook nodig want met stemmen, psychose, hallucinaties en angstaanvallen en plus 20 pillen kan niemand functioneren.

Schijnbaar had ik mij verzekert voor het WAO-gat en had nog een kleine extra uitkering erbij.

Na een aantal jaar ging ik toch weer vrijwilligerswerk doen om weer proberen mee te kunnen doen in de maatschappij. Weer de deur uit kunnen en mij nuttig voelen. Al snel merkte ik dat dat niet te doen was met zoveel medicatie en wilde afbouwen. Dat mocht helaas niet van de psychiater. Afgekeurd met een zware diagnose schizofrene en ptss en weet ik veel wat meer nog maar het voelde voor mij als afgeschreven en afgewezen. Ik was het ook niet eens met de diagnose en ja, dan maar zelf afbouwen want dit was geen leven.

En met al mijn wilskracht is dat uiteindelijk gelukt!

Op een gegeven moment deed ik zoveel vrijwilligers werk dat ik wel dacht dat ik ook weer betaald werk kon doen en zo mijn uitkering kon verdienen. Ik heb zelf re-integratie aangevraagd en na 5 minuten ging ik daar weg met levenslange afkeuring. Er werd niet gekeken hoeveel uur ik vrijwillig aan het werk was maar naar die eerste bladzijde waar mijn diagnose op stond. En schijnbaar kan je dan nog steeds niets en was het advies ook om rustig op de bank te blijven. Ook hier heb ik mij niet bij neergelegd en ben toch voor een baas gaan werken. Wat wel stak is dat de werkgever dan best een fors bedrag kreeg omdat ze iemand in dienst namen die afgekeurd was en ik werd alleen maar gekort omdat ik was gaan werken.

Na wat jaren verder wilde ik voor mijzelf beginnen. Dan kon ik mijn eigen tijd indelen en doen wat ik echt leuk en zinnig vond. Ook dat heb ik met het UWV besproken. Ik heb nooit om hulp of iets gevraagd om mijn eigen onderneming op te starten. Omdat er best veel op je afkomt dacht ik toch dat het slim was om een coach in handen te nemen.

Ik klom weer in de telefoon om dit aan het UWV te vragen en die wisten tot mijn verbazing niet of dit kon. Ik zat nog in de oude WAO en het was niet gebruikelijk dat iemand dan überhaupt nog wat wilde. Waarop ik zei: “dan heb je nu de eerste die nog zeker wel wat wil “. Later kwam er een antwoord dat het UWV mij niet op papier goedkeuring heeft gegeven om als Zzp-er van start te gaan dus dat dit niet mogelijk was. Na een hoop verweer van mijn kant dat ik hier zeker wel overleggen over heb gehad wat ik moest regelen etc zouden ze er weer op terug komen. En na ook een brief van de coach werd dit dan uiteindelijk goed bevonden. Hoe bizar is het dat je zo graag wil werken en niet afhankelijk wilt zijn van een uitkering wil laten zien dat je wel kan werken en zo wordt tegengewerkt.

Ondertussen ook gesprekken met het UWV gehad wanneer en hoeveel mijn uitkering naar beneden moest bij hoeveel winst etc. Daar heb ik mij dan ook aangehouden. Tot er in oktober een telefoontje kwam en de dame aan de lijn vertelde dat ik te veel had verdient en er een vordering van duizenden euro’s komt die ik in een maand moest betalen en de brief volgt nog. BOEM dan val je toch echt wel even om. Weer onderuit door de manier waarop.

Hierop ben ik in bezwaar gegaan en heb een advocaat in handen genomen. Wel moest ik  beginnen met maandelijks alvast €500 euro te betalen…Nu is woensdag 5 april de hoorzitting hierover en dat alles gaf weer stress. Waarom is het hele land bezig met eigen regie, samen doen, luisteren naar wat de ander wil behalve het UWV?

Ik snap mensen ook heel goed dat de uitkering hun financiële zekerheid is en dat ze mogelijk wel willen werken maar alle rompslomp die er dan bij komt kijken breekt je alsnog af, wat je niet moet willen.

Nu zullen er vast ook een hoop mensen zijn die blij zijn met het UWV maar nog het UWV nog een GGZ heeft het recht om je leven af te nemen of daarover te beslissen. Want als je maar geloofd wat er steeds gezegd wordt dat je niets kan, dat dit je leven is en dat moet je maar accepteren, afbouwen geen optie is dan is het heel lastig om nog in jezelf te blijven geloven. Wat ben ik blij dat ik die kracht toch steeds ergens vandaan heb kunnen halen om te bewijzen dat ik wel degelijk dingen kan!

 

#rechtbank #uwv #wao #werk #zzp