Samen tot een oplossing

Voordat je echt van start gaat met een groep jongeren van @stichtingjoinus vinden er online kennismakingsgesprekken plaats om wat meer te vertellen over de inhoud van de bijeenkomsten en om elkaar te leren kennen.
 
Daarin zijn een aantal dingen belangrijk om te weten om ook te kijken of dit met elkaar gaat lukken. Soms zit er een jongere bij met een lager niveau. Dat zou het voor de jongere lastig maken om alles mee te kunnen doen.We gaan dit gesprek aan en kijken welke mogelijkheden er zijn. Ik merkte dat ik 3 jongeren had met een lager niveau en zag dit dan ook als uitdaging. Tijdens de kennismaking riep een moeder achter een jongere dat dit te moeilijk zou zijn want “hij is niet zo snel..”. Ik ging hiermee aan de slag hoe we dit wel konden laten slagen, juist omdat hij dit zelf zo graag wilde.
 
Het brengt in de bijeenkomst ook weer mooie dingen mee om het met elkaar over te hebben moet ik zeggen. 1 jongere is erg actief in de groeps-app, de andere minder en dat houdt de jongere tegen om ook actief te zijn. Het gesprek aangegaan waarbij er weinig reactie komt, of het wel gelezen word en wat voor gevoel de actieve jongere hierbij heeft. Sindsdien zijn er meerdere jongeren veel actiever en wordt ik bijna gek van de groeps-app 😁
 
En natuurlijk ook wat remmen. Met de voetbalwedstrijden zijn de emoties in de app niet altijd handig, zeker als sommigen niets met voetbal hebben. Ook dit maak ik bespreekbaar. Het spontane van sommige jongeren is iets te zeggen zonder na te denken wat het met iemand anders zou kunnen doen. We hebben 1 op 1 en daarna in de groep besproken dat voor je iets in de groeps-app stuurt je er even bij stilstaat of dit voor de andere jongeren oké is.
 
Ik vind dit hele mooie leermomenten, de 3 jongeren die het wat lastiger vinden zetten alles aan de kant en zijn er nu altijd!
 
Daarnaast zit ik voor de bijeenkomst met de 3 jongeren om alvast de mogelijke opdrachten door te nemen voor de eerst volgende bijeenkomst, zodat iedereen in zijn/haar eigen tempo meekan. Je ziet ze dan ook stralen als ze gelijk klaar zijn net als de andere jongeren..
 
#opmaat #bespreken #samen #respect #jongeren